MACS-LIFT

MACS-LIFT

Deze revolutionaire facelift techniek werd in 1999 in het Coupure Centrum voor Plastische Chirurgie door Tonnard & Verpaele ontworpen om op een eenvoudige, natuurlijke manier en met minimale last en risico voor de patiënt een lifting uit te voeren van het verouderde aangezicht. Tonnard & Verpaele hebben hierover tientallen wetenschappelijke internationale publicaties op hun naam staan en worden sinds jaren als pioniers van de chirurgische aangezichtsverjonging beschouwd. Google zelf eens “MACS-lift” en zie hoe populair hun techniek wereldwijd is geworden.

Tonnard & Verpaele genieten wereldwijde faam met deze techniek, die ze onderwijzen aan de hand van wetenschappelijke publicaties en boeken, en via honderden lezingen op internationale congressen.

MACS-lift staat voor Minimal Access Cranial Suspension lift, m.a.w. een facelift via een kort litteken en met verticale ophanging van de doorgezakte weefsels.

De voornaamste voordelen van de MACS-lift zijn:

  • natuurlijke resultaten met behoud van je eigen gelaatstrekken
  • veiliger door het vermijden van klassieke facelift verwikkelingen
  • een kort onopvallend litteken
  • een vlot herstel
  • een goede duurzaamheid van het resultaat

Samengevat wordt bij de MACS-lift via een kleine insnede langs de voorrand van het oor een beperkte zone huid vrijgemaakt en worden de uitgerekte gelaatsweefsels in verticale richting terug in hun oorspronkelijke positie teruggebracht. Hiertoe worden twee stevige doch verteerbare draadjes in de weefsels geweven zodat een duurzame verticale lifting wordt bekomen. Hierin ligt het geheim van de onzichtbare littekens: alle spanning zit onderhuids, op de huid zelf wordt nauwelijks getrokken. De doorgezakte hals, onderkin en wangen worden hierdoor gecorrigeerd en slechts een kleine hoeveelheid huid wordt weggenomen.

De MACS-lift vermijdt het zogenaamde “windtunnel effect”, veroorzaakt door teveel tractie naar achteren toe, wat bij klassieke facelift helaas te vaak wordt gezien.

De MACS-lift kan op zichzelf uitgevoerd worden of vaak aangevuld door andere technieken zoals een liposculptuur van de onderkin, een lipofilling, een laser resurfacing of peeling ter correctie van groeven rond de mond en/of ogen, een bovenste en/of onderste ooglidcorrectie, een temporale lift (wenkbrauwlift) of een liplift. Elke kandidaat voor dergelijke ingreep wordt persoonlijk geanalyseerd en geen twee operaties zijn exact hetzelfde. Tonnard & Verpaele baseren zich steeds op foto’s van de patienten tussen het 20ste en 30ste levensjaar om een zo natuurlijk mogelijke verjonging van het gelaat te bekomen.

DE TECHNIEK
Via een insnede aan de voorrand van het oor en de onderrand van de bakkenbaard wordt de huid vrijgemaakt. Ter hoogte van de pees van de grote kauwspier, net boven de jukboog, worden dan 2 oplosbare draden stevig bevestigd. Deze draden worden stuk voor stuk in de doorgezakte weefsels van het gelaat geweven. Hiertoe worden de gelaatsweefsels NIET losgemaakt van de onderliggende spieren, wat een groot verschil is met klassieke faceliften en wat de veiligheid ten goede komt.

Door het aanspannen van de twee draden wordt de hals terug opgespannen, de hoek onder kin hersteld, de wangzakjes gecorrigeerd, de mondhoeken gelift en de groeven naast de neus en lippen (nasolabiaalplooi) afgevlakt. Tenslotte wordt de huid weer op haar jeugdige spanning gebracht en wordt een kleine hoeveelheid huid weggenomen. Er worden buisjes geplaatst die tijdelijk het wondvocht afvoeren. Het zorgvuldig dichthechten van de huid beëindigt de ingreep.

Vaak worden bijkomende technieken (uitgebreidere halschirurgie, lipofilling, ooglidcorrectie, laser/peeling, temporale lift, liplift …) simultaan met de MACS-lift uitgevoerd.

Veel aandacht gaat tegenwoordig naar wat men in het Engels noemt “Centrofacial Rejuvenation” of een combinatie van verschillende technieken in het centraal deel van het gelaat, dus rond de oogleden en de mond. De kracht hiervan berust in het feit dat de ogen en de mond de bron zijn van emotionele expressie in het gelaat. Wanneer men erin slaagt hierin verandering te brengen krijgt men een opmerkelijke en natuurlijke verjonging van de gelaatstrekken precies in de richting zoals zij vroeger waren.

NA DE INGREEP
Je wordt enkele uren te rusten gelegd in onze ontwaakruimte vooraleer je naar je kamer teruggaat. Op je gelaat wordt een speciaal koelmasker aangebracht (Hilotherm). Dit masker koelt zeer comfortabel je geopereerde gelaat tot een temperatuur van 16-18°C, wat duidelijk minder agressief is dan ijskoeling. Minder zwelling en minder kneuzing zijn het gevolg.

Thuis houd je je best zo rustig mogelijk. Helemaal platliggen is niet aangewezen (evenmin als zich voorover bukken), omdat dat de zwelling in het gezicht doet toenemen. De rugleuning van het bed verhogen met 20-30° is ideaal of plaats een extra kussen onder je schouders.

Vermijd extreme warmte en temperatuurschommelingen: geen sauna, sport, zonnebank, geen wandelingen in de koude en daarna lekker gaan opwarmen binnen, …
Als pijnstiller gebruik je alleen producten die geen aspirine (acetylsalicylzuur) bevatten. Paracetamol mag eventueel aangevuld worden met een NSAID (ontstekingsremmende geneesmiddel) dat door je arts zal voorgeschreven worden.

Als gevolg van de diepe hechtingen zal je vooral last ondervinden ter hoogte van het kaakgewricht bij het wijd openen van de mond. Die last vermindert snel in de loop van de eerste week. De eerste dagen na de ingreep is zachte voeding aangewezen.

De eerste dagen is een vrij forse zwelling en kneuzing niet abnormaal. Vooral onder de oren is de zwelling vaak opvallend, doch dit verdwijnt ALTIJD.

De eerste dag na de ingreep worden de plastic buisjes van onder huid verwijderd. Je haar wordt gewassen en je gelaat gereinigd zodat je je goed voelt wanneer je naar huis vertrekt.

Na één week worden alle hechtingen verwijderd in het Coupure Centrum.

Je moet rekening houden met een periode van ongeveer twee à drie weken dat je niet normaal sociaal actief kan zijn. Dit kan iets langer zijn wanneer de MACS-lift wordt gecombineerd met andere technieken. De zwelling neemt reeds af vanaf de derde dag en meestal is er na een week à 10 dagen nog weinig opvallends te zien. Buitenkomen (winkelen etc.) is reeds toegelaten vanaf de eerste dag na de ingreep.

GERELATEERDE BEHANDELINGEN

  • Afstaande oren kunnen psychologisch heel belastend zijn. Hieraan kan verholpen worden voor een eenvoudige ingreep met een onopvallend sneetje achter het oor....

  • Een liplift is een kleine chirurgische ingreep uitgevoerd aan de basis van de neus om de verticale hoogte van de verouderende bovenlip te verkorten....

  • Herstel van volume met eigen vet is de basis van moderne verjongingstechnieken. Tonnard en Verpaele zijn zeer ervaren pioniers van deze techniek....

  • De mond geeft veel emoties weer. Vullen kan mooi zijn, doch even belangrijk is de huidkwaliteit en de vorm van de lippen. Een liplift werkt zeer verjongend...

  • Behoud van je natuurlijk uiterlijk, vlot herstel en minder risico’s: dit onderscheidt de MACS-lift die Tonnard en Verpaele ontwikkelden van andere face-lifts...

EXTRA INFORMATIE

VOOR EN NA BEHANDELINGEN

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN VRIJBLIJVEND GESPREK